dimarts, 15 de juliol del 2014

una nova crisi en 2015 ?

Potser hagis escoltat parlar del World Competitiveness Yearbook que, publicat a Lausana per l'IMD (1) des del 1989, analitza la competitivitat de 60 països del món (2).  De manera més precisa, aquest informe està realitzat per un centre de recerca: el World Competitiveness Center (WCC).

Des del passat mes de Gener el WCC està dirigit per Arturo Bris, que des del 2005 ha donat classes de finances a l'IMD. Si d'una cosa pots estar segur és que el seu nomenament no ha estat lligat ni al seu origen (3), ni a un cognom sorprenent, ni al seu accent en anglès. El que a l'IMD han tingut en compte en la seva nominació és el seu talent en economia i finances, però també per ser un comunicador remarcable (4).

Després d'aquesta llarga introducció m'agradaria entrar en matèria amb un article publicat el passat 07.07.2014 a l'edició en francès del 20 Minutes: Déprime planétaire prévue à partir de 2015. Des menaces considérables pèsent sur l’économie mondiale. Et tradueixo els punts que més han retingut la meva atenció:
"Una crisi econòmica mundial podria desencadenar-se entre els mesos d'Abril del 2015 i el Març del 2016. Actualment, Microsoft podria comprar més del 50% de Singapur, el que és immoral. L' excés de tresoreria en poder de les empreses i dels bancs centrals és susceptible d'alimentar la hiperinflació. Altrament, les empreses acumulen un deute massa gran. En cas d'un augment del 2% de la taxa d'interès, la meitat del sector empresarial podria ser aniquilat". 

Segons Bris, dues bombolles podrien explotar en breu. Una d'elles és la de la borsa: "Els mercats han realitzat rendiments poc realistes. En cas de correcció dels mercats cap a valors més reals, la caiguda podria anar del 30 al 35%. Pel que fa a l'altra bombolla, la immobiliària, també està inflant-se perillosament a Alemanya, la Xina i el Brasil.

Altrament, "si els Estats Units, actualment primer productor de gas del món, decidissin exportar-lo massivament, Rússia, acorralada, podria provocar una tempesta geopolítica".

Arturo Bris també assenyala el sistema bancari xinès, controlat inadequadament, i l'augment de la pobresa a escala planetària (5). I lamenta que no hagi s'adoptat cap mesura per evitar una crisi major.
Com deia en Jaume Perich: Un optimista és aquell que pensa que tot té solució. Un pessimista és aquell que pensa el mateix, però sap que ningú ho intentarà. Intentem ser optimistes!