divendres, 11 de juliol del 2014

les fronteres de l'absurd: béatrice struchen

Béatrice Struchen
Berna, amb gairebé un milió de habitants, és el segon cantó més poblat de la Confederació. Està organitzat en 10 districtes, entre ells 3 del Jura de Berna i part de Biel/Bienne, que son francòfons. Sobre el total de la població, els francòfons representen una minoria que no arriba al 8%, en comparació amb el 84% de la població, que té el suís alemany com a llengua principal. Ambdues llengües son oficials al cantó .

Just per acabar amb aquesta introducció, afegir que el parlament del cantó de Berna està composat per 160 diputats, escollits per un sistema proporcional.

Doncs bé, Béatrice Struchen, nascuda a Ginebra i que, per ascendència familiar, també té el passaport francès, es va presentar a les eleccions al parlament de Berna per un partit que el corresponsal de 'El País ' qualifica d'extrema dreta. El seu partit va ser el més votat i els seus companys la van proposar com a presidenta del Parlament: proposta que va ser acceptat per la cambra.

Béatrice, casada amb un agricultor de la regió germànica del Seeland, on va aprendre l'alemany i el dialecte que es parla al cantó, va decidir utilitzar una de les dues llengües oficials pel seu discurs d'investidura: i va escollir el francès, llengua que pensa utilitzar durant el seu mandat. Molts diputats germànics, poc habituats a escoltar aquesta llengua al parlament (i encara menys al seu quotidià), la van felicitar per la seva audàcia, i han decidit fer el que es normal a les cambres federals que també es troben a la vila de Berna: cadascú s'expressa en la seva llengua maternal i fa l'esforç de comprendre la dels altres.