diumenge, 20 de juliol del 2014

les fronteres de l'absurd: la catalunya oblidada

http://www.replay.fr/players/9b6fec7685c78e82caa6bd06b66e253b
A les 15h00 del passat dijous 17.07 Arte-TV presentava una nova emissió de la sèrie: Détour(s) de Mob (1) que portava per títol: La culture catalane (2). Aquesta emissió que, ja d'entrada, ens parla de l'annexió de la Catalunya Nord a França com el resultat de la divisió de Catalunya després de la signatura del Tractat dels Pirineus (1659), ens presenta uns catalans que treballen dur i il·lusionats per conservar les seves arrels.

M'agradaria proposar-te que vegis aquesta emissió i la comparis amb una "informació" del telenotícies d'una cadena de TV de la Catalunya del Sud (3): Camions problema fruita, que es va emetre al telenotícies vespre del mateix dijous, on es parla de "pagesos catalans" quan es refereixen als de la Catalunya Sud, i on es cataloga de "francesos" els pagesos de la Catalunya Nord: fins i tot quan s'expressen en català!

Però el súmmum del despropòsit arriba quan el conseller d'agricultura del govern de la Catalunya del Sud: Josep Maria Pelegrí, declara en un to solemne: "tots hem de saber on estem i on som". Jo afegiria que, al conseller i a TV3, no els estaria de més recordar "qui som, i d'on venim". Es un sarcasme que a Arte-TV se'n recordin i que a TV3 i al govern de la consulta se'ls hagi oblidat.


(1) Détour(s) de Mob és una sèrie dirigida per Laurent Sbasnik i presentada magistralment per François Skyvington, que es passeja amb una vella mobylette per les carreteres de la RFA i de la Republica Francesa a la recerca de paisatges i de troballes interessants.
(2) Durant uns dies, podràs trobar aquest reportatge de Arte-TV en aquest enllaç. Cas que no el trobessis, pots buscar el reportatge en aquest altre.
(3) Espero que entenguis que no l'anomeni "televisió nacional" de cap lloc, perquè tindria problemes per situar-la.