dilluns, 16 de gener del 2012

Camilla Läckberg (I)

Divendres passat vaig acabar de llegir el primer llibre de la trilogia que'm va passar en Hands. Es tracta de la versió en espanyol editada per Maeva Ediciones el 2007. Però acabo de veure que hi ha una edició en català del 2010 de Ara Llibres, i que també podeu trobar en català una edició pel Kindle d'Amazon. El critic de Público deia de l'autora que Desde que Agatha Christie dejó sin aliento a medio planeta con su suspense, ninguna mujer había llegado tan alto en lo que a novela negra se refiere. Jo afegiria que, el critic de Público, necessita llegir molta més novel·la negra per saber de què parla. No sé, puc pensar en autores tant dispars com Fred Vargas o Patricia Cornwell. Me quedo més aviat amb la descripció de l'autora a Can Amazon:  Per fi en català, el llibre més important de la reina de la novel·la negra sueca, amb més de tres milions d'exemplars venuts arreu del món. Crec que és una bona introducció par passar a dir que és un bon llibre, que la seva lectura crea la tensió i l'addicció necessàries en una novel·la negra i que el desenllaç final té un bon nivell. Un llibre que us recomano llegir. Sobre el fenomen mediàtic no me pronunciaré. Si que he de dir, a títol molt personal, que se m'ha fet molt estrany que, a la Suècia contemporània, no surti un balcànic, un àrab o un llatinoamericà ni per error. I que els sols estrangers que surten son una francesa que dirigeix una galeria d'art i el cunyat de la protagonista, que és anglès i tant ros que se'l pot confondre amb un suec (!?). La descripció d'Estocolm o de Göteborg també m'han semblat francament millorables, en tot cas en contrast amb la descripció del poble on discorre l'acció, que és el poble de l'autora: Fjällbacka. Hi ha també el fet que, arribat a un moment, sembla com si l'autora considerés que la protagonista fa més del que se li demana a una dona, li agafin ganes de quedar-se a casa i tenir fills, i li passi el protagonisme a l'antic company de classe que sempre va estar enamorat d'ella i que és  el policia que conduirà investigació a partir d'aquest moment. Aviam, que una cosa és que el llibre, i una altra el regust de valors socialment agraris que m'ha deixat la seva lectura. Vull dir amb això que no estem davant de Stieg Larsson i la seva trilogia Millenium. En fi, esperant el comentari d'aquells que ja l'hagin llegit (en tot cas el d'en Hands), un deixo amb un extracte del llibre (no és el millor, n'hi han d'altres, però me va fer tilt):  El nunca le preguntó. Por pura cobardía. Por miedo a provocar reacciones en cadena cuyas consecuencias no estaba dispuesto a aceptar. Era mejor tenerla a su lado, aunque no fuese más que en el sentido puramente físico; pero no perdía la esperanza de que un día volviera a ser del todo suya. Estaba dispuesto a correr el riesgo de no volver a tenerlo todo nunca, a cambio de poseer una parte. Un fragmento de Alex era suficiente. Hasta ese punto la amaba.

9 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Certament,en aquest primer llibre,diguem que té una visió particular de la societat sueca.Però et puc avançar que com que es tracta d´una sèrie de llibres amb els mateixos personatges (més que trilogia,crec que a Suècia n´ha publicat sis)la resta de llibres van incorporant aquests elements que trobes a faltar,inclús una bona dosi d´humor.I possiblement al darrer volum de tots ("Empremtes que mai s´esborren")és on més es nota tot això.

Roy Batty ha dit...

Finalment va trobar un editor professional. Bé, doncs, en quant trobi un moment, m'atacaré a Els crits del passat.

Israel Hands ha dit...

Ieeep Batty,que ahir vaig trobar a casa els llibres d´Andrei Kurkov (si home,els del pingüí),i jo creia que te´ls havia portat (i mira que estaven junt amb els altres.Ja veig que hauré de programar una altyra visita a lausanne per a tornar-te´ls

Roy Batty ha dit...

Quan vulguis, Hands. Ja ho saps, també que no necessites cap excusa. Per cert, que Els crits del passat s'haurà d'esperar, perquè acabo de rebre una pila de El Jueves que m'ha enviat el meu pare.

sinfu ha dit...

El que tu no inventis per anar a cal Batty....aprofita i porta-li (a part de més sal, of course) també algun nou Mortadelo, que ja sabem que també li agraden al nano!

Roy Batty ha dit...

Hostia, si. De fet hauríem d'obrir un nou post per inventariar els Mortadelos que corren per casa de cadascú i començar a programar els préstecs.

Israel Hands ha dit...

Batty,jo em pensava que els mortadelos els tenies tots.

Roy Batty ha dit...

Bé, és una afirmació que compartiria abans de la diàspora. Després, l'infatigable Francisco Ibáñez Talavera va continuar infatigable com sempre i ja no estic tant segur, no.

Roy Batty ha dit...

Manda huevos amb aquest post. Començar a parlar de na Camilla Läckberg i La princesa de gel i acabar parlant de Mortadelos ... ;D M'agradaria veure la cara que ficaria el critic literari de El País. Clar, com els altres membres de la tripulacio no es llegeixen ni el bitllet del metro, després passa el que passa.