diumenge, 15 de gener del 2012

Hitler’s geographers: Walter Christaller

Alguns el van qualificar de modest, friendly character ... A mi sempre me va recordar en Herr Szell de Marathon Man. Haver de llegir-me els seus articles o haver de prendre apunts dels discursos ditiràmbics de la progressia del departament sobre aquest tio ... doncs me sentia més o menys com en Dustin Hoffman amb l'antic dentista SS d'Auschwitz, interpretat per en Laurence Olivier. Però clar, no és del film ni de Herr Szell de qui volia parlar, sinó d'en Walter Christaller i un excel·lent article publicat l'estiu del 2010 a The Jerusalem Post. Hitler’s geographer: Walter Christaller and Nazi Academics. Un article on se'ns explica una manipulació més d'aquells professors progressistes de la universitat dels 80's,  i una tardana excitació pels treballs de l'antic nazi: Another persistent story regarding Christaller was that he was always a secret socialist or communist. In the academic world of the 1950s to 1980s, when Christaller’s theories were most popular, it was obviously not acceptable to be outwardly right wing and fascist. So Christaller’s supporters removed the word “national” from National Socialism and reinvented their hero as a socialist, a social thinker struggling against reactionary elements, eager to transform society for good.  I és que'n Walter, no solament era nazi. Sinó que tenia com a cap en Himmler i treballava en un projecte que no recordo haver vist mai a classe ni a les lectures que'ns van donar:  He served under Heinrich Himmler in the SS Planning and Soil Office. And he wasn’t simply a functionary. He was a dramatic thinker living out the dark dream of any intellectual. He was given the chance to have the ear of the government in a position where his models and ideas of a new mathematical geography, an efficient, logical theory of settlement, might be put into practice. El cas és que tots sabíem el que s'havia de saber. Però fèiem com sinó ho sapiguèssim i passàvem el nostre temps fent estudis de centralitat dels nuclis comercials del Bages i el Berguedà.   

12 comentaris:

sinfu ha dit...

Encara com no vam estudiar els models urbans que proposava l'arquitecte de Hitler, Albert Speer...o pot ser si que ho vam fer?

Roy Batty ha dit...

Bé, diguem que, tot plegat, contrastava fortament amb les lectures complementàries d'aquell senyor d'origen jueu que es deia Karl Marx. Crec que aquest tipus d'incongruències s'anomena llibertat de càtedra.

Israel Hands ha dit...

Creieu que el llibre d´aquest "fenòmeno" encara es troba al top ten de les lectures obigades en aquell coi de departament?

Roy Batty ha dit...

Va, no siguem dolents que, el 1993, el DAC publicava en espanyol un article sobre el tema. El problema, com sempre, és que molt poca gent se'l va llegir. Per cert que, tant parlar d'en Christaller, i resulta que se'ns ha oblidat parlar d'aquell altre gran home que també ens va martiritzar de debò: Johann Heinrich von Thünen. Menys mal que vam tenir la sort de llegir el totxo d'aquell insigne comunista que era en David Harvey.

Israel Hands ha dit...

En Von Thünen:l´ídol del gran Louis Goldenriver...i en Peter Haggett(comandant de l´ordre de l´imperi britànic,1993),que no és precissament el meu ídol.

Roy Batty ha dit...

Si, diguem que el teu entusiasme per en Peter Haggett era inversament proporcional a l'entusiasme d'en Long John per en David Harvey, o el d'en Sinfu per les lletres dels The Smiths

Israel Hands ha dit...

Home,que consti que no hi tinc res de personal amb el bo d´en Peter,només és que certa persona me´l va fer avorrir.

Roy Batty ha dit...

A mi no me la pegues, Hands. Aquesta foto és d'un cosí de l'Imanol Arias i l'has tret tret de la sèrie Cuéntame cómo pasó.

sinfu ha dit...

Ara que m'ho recordes Roy, t'he de tornar aquells LP que tan amablement em vas deixar dels Smith....

Roy Batty ha dit...

De totes maneres, si mireu la foto amb atenció i després un o dos minuts del vídeo d'en Toloriu ... no us sembla que anaven al mateix barber? La sola diferència és que un demanava el monyo amb la ratlla a l'esquerra i l'altre a la dreta. Naturalment, no vull ficar-me en política, que aquestes coses sempre s'acaben interpretant malament.

Israel Hands ha dit...

Qi també anava al mateix barber era
ell,però em penso que ara no li cal.

Roy Batty ha dit...

A mi el que me sembla és que anaven tots al mateix unisex. Menys mal que l'estil es va renovant. No sé, me sembla que la cosa s'està posant difícil pel retorno del Jedi.