dijous, 13 de desembre del 2012

energia fotovoltaica: un mercat en expansió


Un cop d'ull al report del mes de setembre d'enguany de la European Photovoltaic Industry Association (EPIA) ens permet de veure algunes previsions d'aquesta associació: The enhancements of the grids, both at distribution and transmission level, will accompany the complete transformation of the electricity sector. They should in particular integrate the rise of distributed generation, including solar photovoltaic (PV) electricity, which will play a key role in Europe’s electricity mix. Already in 2030, PV could cover up to 25% of electricity demand in Europe. 
Ens trobem doncs, davant d'un mercat amb un gran potencial i en plena expansió. Així ho confirmava dimarts passat el telenotícies de la RTS, que presentava l'interès del mercat europeu pels líders mundials del sector, que estan instal·lant les seves empreses a Suïssa. El reportatge comença destacant un crèdit de mil milions de dollars, sobre cinc anys! que la banca xinesa d'inversions ha donat a Jinko Solar per instal·lar-se al cantó de Zug. Però altres empreses, líders mundials de la producció d'energia solar fotovoltaica, ja s'hi havien instal·lat abans: és el cas de Trina Solar, LDK Solar o el lider mundial SunTech. La transició energètica està doncs en marxa, els líders industrials hi creuen i estan preparats per seguir invertint. 
El nostre país té un dels més alts potencial d'insolació d'Europa. Però el govern central està molt ocupat demanant diners per salvar la banca i també pensant com imposar la reforma educativa de la FAES. Així que no pot trobar el temps per demanar finançament per definir i aplicar una estratègia per la transició energètica que sigui consensuada i a llarg plaç. Mentre tant, la potència instal·lada del fotovoltaic a la RFA era l'any passat l'equivalent de 25 reactors nuclears i representa pràcticament el 50% de la potència instal·lada a la Unió Europea.
A aquells que encara discuteixen al parlament si han de reunir-se amb en Wert per negociar la  reforma educativa de la FAES, jo els recordaria dos refranys que tinc ganes d'escriure en espanyol: No hables con un estúpido, puede que nadie note la diferencia. Errar es humano, pero solo los idiotas perseveran en el error.