divendres, 6 de juny del 2014

amb el permís dels experts en economia

Hom no necessita haver passat per Harvard per arribar a la conclusió de que l'industria exportadora alemanya està més interessada en una Europa amb una classe mitja solvent que no pas en un proletariat amb l'aigua al coll.

Hom no necessita tampoc passar per cap gran institut geoestratègic per saber que si el potencial industrial alemany es basés en la ma d'obra qualificada i a baix preu, a l'Europa de l'Est en pot trobar en abundància i amb coneixement d'idiomes: entre ells l'alemany.

Qualsevol persona amb dos dits de seny podria arribar a aquestes conclusions. Però no sembla ser el cas dels experts en economia que animen les tertúlies i les pàgines d'opinió dels medis de comunicació de l'estat espanyol, que es passen el dia descobrint complots dirigits per Frau Merkel, que es passa el dia imaginant com pot esclavitzar econòmicament els països del sud d'Europa. Possiblement aquesta idea no faci res d'altre que transferir als alemanys el que és l'ocupació principal de molts empresaris, polítics i economistes del nostre país.

En fi, com sembla que bona part dels nostres experts locals en economia sí que necessiten passar per Harvard, ho farem de la manera més econòmica per les finances del país: els hi portarem Harvard a casa. En concret un article de la Harvard Business Review: Why Germany Dominates the U.S. in Innovation? publicat el passat 27.05.2014.  Un article en el que es posa de manifest que la RFA és tant o més bona que els USA en el terreny de la innovació i, de llarg, molt millor en tot el que te a veure en el terreny de la recerca i la transferència dels seus resultats a la industria (quan no és la industria qui s'ocupa directament de la recerca!). Que aquesta superioritat s'explica també en una diversificació industrial que es recolza en una ma d'obra qualificada amb una formació continua remarcable. Més encara, l'èxit industrial xinès està basat fonamentalment en les màquines i bens d'equip produïts pels alemanys.

L'article acaba fent una reflexió en clau americana:
It’s high time for the U.S. to revamp its innovation system. Americans need to recognize that the purpose of innovation isn’t to produce wildly popular internet services. It’s to sustain productivity and employment growth in order to ensure real income expansion. We need new policies that allow American innovation to be scaled up and produced on American soil, by American workers. Changes need to happen in how we transfer radical inventions from the lab to the marketplace, via a set of public-private institutions that do for America what the Fraunhofer centers do for Germany. We need to think about skills training as a lifelong endeavor, with workers across the spectrum of education being taught how to use new technologies to increase productivity.
Crec que ja aniria sent hora de que els experts locals en economia desapareguessin de l'escena mediàtica i que el nostre país es fiqués les piles per prendre el 'rebufo' de l'economia alemanya, de compartir amb ella el progrés i créixer el suficient per donar-li un cop de ma quan les coses li vagin malament. A això podríem dir-li construcció europea i europeisme: el demés no son més que paraules buides i pur parasitisme.

Ara bé, si preferim seguir donant-li la culpa de tot el que ha passat (i passa!) en aquest país a Frau Merkel, seguim escoltant els experts locals en economia, demanem-lis almenys quines son les seves receptes per aixecar el país (BCN World, EuroVegas?) ... I, per damunt de tot, no impliquem mai a la banca espanyola en el retorn del deute que Europa es va esgarrapar dels seus pressupostos nacionals i dels dels seus fons de pensions. Seria anti-revolucionari!