dimarts, 10 de juny del 2014

europa i la sorpresa de les darreres eleccions

Hi havia un grup de rock, que anomenarem Grup A, que feia un rock que agradava a la penya: un bon dia el grup es va cansar del rock i es va dedicar a la salsa. Hi havia un grup de boleros, que anomenarem Grup B que, cansats de no vendre un disc, es va passar a fer el rock que el Grup A havia deixat de tocar, i que ara ven tots els discs que aquests ja no venen. 

Que els membres del grup A acusin el seu public de haver canviat de bàndol pot semblar difícil d'entendre. Que els magazines de rock acusin el public de no saber què és el què vol, i fins i tot de traïció, son ganes d'embolicar la troca. 



Quina és la relació d'aquesta historia amb les darreres eleccions europees? 


I si resulta que, des del centre-dreta, però també des de la socialdemocràcia, se li ha dit al poble que l'estat del benestar s'ha acabat? Que la immigració és inevitable per raons demogràfiques i que això els obliga a respectar tradicions religioses reaccionàries que entren en conflicte amb el respecte a les tradicions democràtiques del país d'acollida? I aquí estem parlant, entre altres coses, de lluites socials per l'obtenció de drets per les dones, per la laïcitat de l'estat o per la llibertat d'expressió, que han costat segles aconseguir! I si resulta que, en període de crisi, els fons socials de l'estat, molt minvats, no arriben a aquells que van lluitar per unes polítiques socials que ja no els estan destinades? I si resulta que per pagar unes polítiques socials de les que els indígenes ja no son beneficiaris, es puja la pressió fiscal a les classes mitges condemnant-les a la seva lenta desaparició?

I si mentre el centre-dreta i la socialdemocràcia fan passar aquests missatges, resulta que l'esquerra te altres preocupacions que es concentren bàsicament en problemes de burgesia progressista que poc  tenen a veure amb el quotidià d'unes classes socials que veuen com tot allò pel que havien lluitat els seus pares comença a esfumar-se?

I si resulta que el Grup B ha promès als antics seguidors del Grup A que ells tocaran la musica que els agrada escoltar i que, per fer-ho, tornaran a tancar les fronteres a la globalització i a la immigració? I si, d'una punyetera vegada, els mestres exigissin que s'expliqui l'historia contemporània d'Europa a les escoles, i no deixessin penjat a cada curs que el partit de Hitler es deia Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys) i que una de les claus del seu èxit va ser, en un primer moment, treure de la misèria econòmica a les classes populars alemanyes a canvi de la implantació d'un sistema polític demoníac?

I si, tots plegats, anomenéssim d'una punyetera vegada les coses pel seu nom, i decidíssim que la millor ajuda als països del tercer món no és portar el tercer món a casa, ni els joves de la burgesia local a fer turisme solidari, sinó acabar amb el colonialisme, el suport a les dictadures locals i portar el desenvolupament, les ajudes de tot tipus i la democràcia al tercer món?

I si el sistema de vida pel que van lluitar els nostres avantpassats no pot suportar competir econòmicament amb productes fabricats en condicions properes a l'esclavatge, què passa si tanquem les fronteres als països que produeixen en aquestes condicions?

Perquè, si seguim pensant que, tot plegat, no son sinó idees reaccionaries que no es poden acceptar, altres vindran i les aplicaran. I un cop que estiguin en condicions d'aplicar-les, segurament tornaran a tocar boleros, amb la diferència de que segurament ja no hi hauran altres grups on tornar-nos per escoltar el rock que sempre ens ha agradat.