dijous, 5 de juny del 2014

Only in Switzerland (8): els secrets dels Alps



Aquest vídeo et mostra un seguit de belles imatges de Suïssa i dels Alps. Unes imatges que potser ja hauràs vist anteriorment. Sigui fent turisme, sigui a qualsevol dels documentals que s'han passat sobre aquest país a les cadenes de TV. Malgrat viure-hi, son imatges que no deixen d'emocionar-me cada cop que les veig pels records que'm porten. De totes maneres, el més impressionant d'aquestes imatges son els secrets que amaguen. 

T'estic parlant de les fortificacions dels Alps i dels seus secrets. Et proposo començar per una introducció al sistema de fortificacions camuflades en el paisatge amb un reportatge filmat per una cadena francesa que no podia creure en la realitat del que estaven filmant. Ara podem seguir amb els petits bunkers amagats en bucòlics xalets de l'Oberland. A una altra escala, podem fer una visita pels diferents aeròdroms militars excavats als Alps. I per acabar amb aquest recorregut, et proposo de visitar el vell bunker de Sonnenberg, a Luzern: el bunker més gran del món, amb una capacitat teòrica per acollir 20'000 persones (les instal·lacions et semblen netes i en ordre?).

Com la Guerra Freda fa temps que s'ha acabat, i diferents referèndums i iniciatives populars han anat retallant els pressupostos de la defensa nacional, l'exèrcit ha desmantellat moltes instal·lacions i les ha transferit en general a la iniciativa privada.  Es així que, al St. Gotthard (2'091m), podem trobar un dels hotels més increïbles del món: La Claustra (no el confonguis amb el Zero Star de Sevelen, militarment frugal).

En realitat moltes de les antigues fortificacions segueixen essent utilitzades en tasques relacionades amb la seguretat: pots veure dos exemples en aquest impressionants reportatge de Bloomberg sobre una empresa que gestiona un Data Center en una antiga fortificació; o en aquest altre reportatge de Reuters sobre una empresa especialitzada en l'emmagatzematge en caixes fortes de tot tipus d'informació.

I ara que ja hem vist alguns dels secrets que amaguen al seu interior els Alps, què tal si aprofitem que tot està ja preparat per anar a fer un tomb en plena natura?