Romanel-sur-Lausanne. Ligne 380 kV Pylône en forme de raquette |
El butlletí energeia, publicat per l'OFEN (Office fédéral de l'énergie), presenta en la seva edició del mes de novembre el problema de la penúria d'enginyers a Suïssa en els sectors MINT (matemàtiques, informàtica, ciències naturals, tècnica). En un estudi realitzat el mes de setembre per économiesuisse i l'associació Swiss Engineering aquesta penúria estava avaluada en 16'000 llocs de treball. Si el nivell de la formació de les escoles politècniques federals de Zürich i Lausanne és un dels més alts del món, el problema és que no arriben a formar el nombre d'enginyers que reclama la industria. A aquest problema s'ha d'afegir que la generació del baby-boom s'està jubilant, i que França i Alemanya, que eren els dos vivers tradicionals d'enginyers d'aquest país, necessiten de tots els que estiguin disponibles per encarar de manera satisfactòria la transició energètica. El resultat d'aquesta situació es que la industria Suïssa s'ha de moure per trobar els millors enginyers per tot arreu en Europa, però també a la resta del mon: donant al mateix temps un fort impuls a la formació de nous enginyers mitjançant la seducció dels estudiants. ja des de l'escola obligatòria. Cal recordar que Suïssa ha realitzat un munt de projectes futuristes? Solar Impulse, Planet Solar o el Tenna Solar Wing-Powered Ski Lift en son uns bons exemples. També, encara que amb menys impacte mediàtic, però diablement visionaris, la construcció actual de tres centrals PSH (Pumped Storage Hydroelectric): Muttsee-Limmern, Nant de Drance i Veytaux, les dues primeres amb una potència instal·lada equivalent, cadascuna, a una central nuclear. I si el futur de les empreses elèctriques tradicionals està amenaçat per l'avanç de la transició energètica, les previsions indiquen que els propers anys es renovaran el doble de vells edificis que enguany. I que, en aquesta renovació, en molts casos a la recerca del label Minergie, tindran un pes molt important l'aïllament dels edificis i l'estalvi energètic. Pel que fa als nous edificis, guanyaran en importància les instal·lacions de producció de calor i d'energia renovable. Tot plegat, en el quadre de l'objectiu de la societat a 2000 watts, un objectiu que cada cop té més adeptes a les ciutats i als cantons del país, fins i tot a la Confederació.
8 comentaris:
Va Batty,unes quantes preguntes:
a Alpiq com porteu lo de la transició energètica?ja us heu posat les piles?també teniu manca d´enginyers?
Doncs me sembla que, justament, perquè no ens hem preparat per la transició energètica quan i com calia, potser tornaran a haver-hi 'sorpreses' a principis d'any. Per preparar la 'transició' han fitxat a la jefa de ABB Suïssa perquè porti idees noves. Comença a principis d'any. A bon entendeur ...
Doncs que tinguis sort company.
Ja sabeu que la sort no té gran cosa a veure: se l'ha de currar un. Si punxeu en aquest enllaç, veureu que la companyia s'està adaptant a la transició energètica amb projectes prou interessants, com la construcció d'un nou districte a Ginebra pels ferrocarrils federals (CFF). Ara bé, si mireu les gràfiques, veureu que hi ha molt de camí a fer encara.
Per cert, Sinfu. Me vas dir que faries una cosa i encara m'espero ... XDDD
Veig que el projecte va acompanyat de la construcció de 600 vivendes.Comte amb això que ja saps com hem acabat aquí.
Batty si vols pots donar-li un cop d´ull aquí i sol.licitar al curro un stage d´assistència.Segur que en treuries alguna bona idea.
Home, tot i que hi han experts que'n saben molt més que jo, ja m'agradaria anar-hi, ja. Ara que me sembla que a tu també podria interessar-te: ho dic per la sal, naturalment.
Publica un comentari a l'entrada