dijous, 5 de setembre del 2013

Alemanya insòlita: creixement i pobresa



Un reportatge emès per Euronews diumenge passat. No afegiré res d'altre que la presentació que la cadena feia del reportatge.

La ciutat de Dortmund, a Alemanya, té una taxa de pobresa del 24%, mentre que a la resta d'Alemanya és del 15%. Algunes organitzacions humanitàries diuen que el nivell de pobresa ja no està relacionat amb el desenvolupament econòmic del país. Segons un estudi en 2011 el PIB d'Alemanya va augmentar un 3,9% mentre que la taxa de pobresa va créixer en un 4,1%.

Dortmund té un edifici conegut com la "casa del terror". Té 18 plantes i 102 apartaments, però tots estan buits. Serà demolit molt aviat. Es troba en un dels barris més pobres. Ningú vol viure aquí. Abans vivien molts treballadors de la mineria i de la indústria de l'acer. Unes 54.000 persones viuen ara en aquesta zona coneguda ara per la droga i la prostitució. 

La professora Ute Fischer, de la Universitat de Dortmund, creu que la solució està en una renda bàsica per a tots, sense condicions. Birgit Zoerner, responsable de l'àrea de Treball, Salut i Afers Socials, pensa que es pot eradicar l'atur de llarga durada amb l'ocupació pública. Són algunes idees per sortir de la pobresa. A la rica Alemanya hi ha una gran esquerda que no deixa d'augmentar entre rics i pobres.