dijous, 19 de setembre del 2013

Alemanya insòlita: l'estat de les infrastructures



El proper diumenge 22 de Setembre hi hauran eleccions a Alemanya. Es el moment de reflexionar sobre tot el que s'ha dit aquests darrers anys a Europa en general i, al nostre país d'una manera molt particular, sobre aquest país. En particular cal saber que, contràriament a tot el que s'ha dit, l'èxit econòmic d'Alemanya està basat menys en la gran industria que en una xarxa de PME extraordinàriament dinàmica. Un teixit industrial que dona suport, i té el seu suport, en una formació professional remarcable.Un teixit industrial descentralitzat al voltant d'una solida xarxa de ciutats policèntriques, que poc o res tenen a veure amb el creixement urbà d'altres països que coneixem.

Un país, que contribueix amb 26,7 miliards d'euros al 20% del pressupost de l'UE. Un pressupost amb el que altres països que no mencionaré han construït línies de tren que no tenen viatgers, aeroports on no aterren avions, ... Un país que, com veureu al reportatge d'Euronews, necessita una xarxa de carreteres i unes línies de ferrocarril modernes per transportar els seus productes fins els ports i aeroports des d'on seran exportats arreu del mon.

Però l'estat de les infraestructures a Alemanya és lamentable i el país no té diners per renovar-les! Completar els 100 km d'autopista entre Fulda i Frankfurt, al cor econòmic de Hesse, ha portat gairebé 50 anys. Segon els experts, sols per renovar la xarxa actual de carreteres es necessitarien 7 miliards d'euros, als que s'haurien d'afegir unes sumes conseqüents per la construcció de noves carreteres. Es responsabilitza d'aquesta situació a la reconstrucció de l'Alemanya de l'Est: dir el que tothom té al cap no seria euro-políticament correcte!

Si mai visiteu Alemanya i veieu l'estat de les seves infraestructures, concretament al Rhur, no deixeu de comparar-les amb les que ells han pagat al nostre país i pel que han acabat servint. No cal que penseu en cap lloc llunyà: les linies de Bus Exprés-VAO de casa nostra en son un bon exemple. 

Penseu en tot això quan escolteu les critiques dels economistes i dels polítics meridionals a la política alemanya i els acudits de mal gust que es fan sobre la seva cancellera.