divendres, 6 de setembre del 2013

Alemanya insòlita: la transició energètica


Us presento un reportatge que Arte-TV va emetre el passat dimarts 03.09.2013 i que ens presenta el moment actual de la transició energètica a Alemanya


Quan Angela Merkel va anunciar l'aturada de les velles centrals nuclears i el desmantellament progressiu de les altres, els seus veïns van començar a redimensionar les seves instal·lacions apostant per la penúria a la que es veuria abocada Alemanya si només basava la seva producció elèctrica en les energies renovables. Gràcies a les ajudes de l'estat, la producció de les renovables no solament ha assolit cobrir el tancament d'aquelles nuclears, sinó que ara està exportant energia a baix preu als seus veïns: entre ells la França nuclearitzada. A més de haver pulveritzat amb la producció fotovoltaica els preus del pic de consum del migdia a les borses de l'energia.

Els barons de l'energia, que abans es reunien a tres per decidir de la política energètica del país, es veuen ara confrontats a tenir com interlocutors en el sector a les cooperatives de producció, formades generalment per pagesos que han instal·lat eòliques i fotovoltaiques als seus camps de conreu. I també els serveis industrials municipals, que estan invertint en aquest tipus d'instal·lacions, en particular al Mar del Nord. 

Els barons critiquen la política d'ajudes i subvencions i els rendiments que obtenen aquelles empreses, sense mencionar que els utilitzen bàsicament per crear noves instal·lacions d'energia renovable. Es critica la velocitat del canvi (que ningú s'esperava!) i la despesa que representa pel país, oblidant que tot es queda a Alemanya, a diferencia del que passava amb les transferències colossals de capitals vers el Golf Pèrsic o Rússia, de les que una part passaven a les companyies petrolieres i una altra als productors d'electricitat. 

Els seus veïns critiquen que Alemanya no hagi concertat la seva política energètica i que avui es trobin inundats per l'electricitat alemanya a baix preu. La magnitud de la producció per les renovables es tal, que alguns evoquen problemes d'estabilitat de la xarxa. Problemes que també es troben al  Nord de l'Alemanya, tradicionalment oblidat, que no disposa actualment de xarxes elèctriques capaces de suportar la càrrega que representa la producció de les eòliques: i ara penseu en que bona part dels parcs eòlics de la Mar del Nord encara no estan connectats a la xarxa elèctrica!

I malgrat tot ...el mon assisteix bocabadat al que està passant a Alemanya: en particular els USA i França. Espero que, com en l'economia, Alemanya no deixi en el camí els sectors més febles de la seva societat (veure el reportatge emès per Arte-TV el 03.11.2012: Allemagne : les oubliés de la transition énergétique) i que, aquells que volen tornar al vell model, no capitalitzin els seus vots per acabar amb la transició energètica.
(Continuarà ...)