dijous, 19 de setembre del 2013

Suïssa insòlita: l'exèrcit de milicians a debat

imatges sorprenents
pels turistes que'ns visiten

El 22 de Setembre els suïssos decidirem si acceptem la iniciativa popular: Oui à l’abrogation du service militaire obligatoire, proposada pel Groupe pour une Suisse sans armée (GSsA). La darrera iniciativa d'aquest grup, demana la fi del servei militar i del servei de protecció civil obligatoris pels homes (actualment és voluntari per les dones), i la institució d'un servei militar i de protecció civil voluntari obert a homes i dones.


Sostinguda pels Verds i el Partit Socialista, la iniciativa es basa en l'eliminació d'un exèrcit de milícia que pesa massa en el pressupost del país i el de les empreses, i pel que resulta difícil d'identificar de quins adversaris ens ha de defensar. Els oposants a la iniciativa (que es troben fins i tot a l'extrema esquerra) defensen que, justament a causa del seu caràcter milicià, hom pot trobar els millors professionals de la societat civil a l'exèrcit, i que reposa sobre la responsabilitat dels ciutadans en armes la defensa de les seves llibertats i del sistema politic que les permeten.

En paral·lel, a principis de setembre, la Commission fédérale pour l'enfance et la jeunesse (CFEJ) demanava l'inici d'una reflexió sobre l'extensió de l'obligació de servir a tots els joves: homes i dones, deixant-los escollir on fer-ho: servei militar, protecció civil o servei civil. Pel que fa a aquesta darrera formula, es tractaria també d'obrir el debat sobre la participació al servei civil dels joves residents estrangers.