dijous, 19 de setembre del 2013

beyond classic cartography: google street view

Street View: Behind the Scenes
Cada cop que he de visitar una ciutat que no conec, faig un tomb des de casa amb Google Street View i, quan hi arribo, és com si ja hagués estat. També ho faig en aquelles ciutats que m'agradaria visitar un dia. En fi, si la cartografia és la ciència que'ns permet modelitzar la realitat tridimensional en un plànol bidimensional, està clar que Google Street View ha anat més enllà de tot el que podíem esperar.


M'imagino que tots coneixeu ja aquesta eina. Deixeu-me però començar dient a tots aquells que estiguin un xic despistats amb la nova versió de Google Maps que, una de les maneres més senzilles de trobar el senyor de color groc (conegut com a Pegman) que us permetia passejar-vos per una ciutat, és anar a buscar l'engranatge (paràmetres) que es troba a la part superior dreta de la finestra de Google Maps i seleccionar l'opció Classic Maps.  A partir d'aquí feu tants zooms com voleu a la zona que us faci més ràbia i, quan arribeu on volíeu, punxeu en Pegman i, sense deixar el botó del mouse, poseu-lo al damunt del carrer que desitgeu. A continuació, punxeu en Pegman i desplaceu-lo amb el cursor en la direcció que volgueu  ... comença l'espectacle!

No oblideu però que Street View ens guarda altres sorpreses: en podeu trobar unes quantes a Street View Special Collections. Com per exemple, la instal·lació de les càmeres al Burj Khalifa de Dubai, des d'on podeu anar a diferents pisos de l'edifici i admirar les seves vistes fenomenals. L'experiència fantàstica de passejar per diferents camins pel Gran Canyon. Passejar-vos per Pompeia (Nàpols, Itàlia), o veure Paris com si estesiu dalt de la Tour Eiffel ... o també la Sagrada Família.

També visitar una pila de museus a l'Art Project: com ara els mapes de la Burgerzaal (veure també aquí), el Rijksmuseum i el Van Gogh Museum (Amsterdam) dels que us vaig parlar fa poc. El Pushkin Museum (Moscou) o el Museum of Modern Art (MoMA, New York), ... però també el Museu de l'Acròpolis (Atenes), la Galleria degli Uffizi (Florència) o, fins i tot, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC, Barcelona).

També hi han col·leccions de paisatges de diferents països: com Ireland Highlights o Switzerland Highlights i Swiss Alps.

Un dels projectes que m'agraden més és el de Photo Sphere, un projecte colaboratiu on aquells que tenen una càmera al seu Android 4.2 Jelly Bean, i s'han carregat l'aplicació Photosphere Live Wallpaper, poden utilitzar les fotografies creades en mode 360° i compartir-les amb la comunitat: busqueu al mapa del mon el lloc que us faci més ràbia per veure els resultats!

Ara bé, una de les aplicacions de Street View que més m'ha impressionat és la col·lecció dels oceans. Més que res, perquè me fa oblidar l'entrada Plastic Ocean: The Midway Film Project, que vaig publicar el passat 3 d'Agost.

Per acabar, us proposo donar un cop d'ull per veure quines son les tecnologies que permeten arribar a obtenir aquests resultats i fer un tomb per la pàgina Street View: Behind the Scenes.